Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Gouda.

314

Op den voorgrond knielt de schenker van dit glas nl. Philippus prins van Ligne, burggraaf van Leiden, heer van Wassenaer enz.

Onderaan de wapens:

Ligne, Lotharingen, Volledige Volledige gevierendeeld: wapen: wapen: I. en IV. op Ligne, Wassenaer, zilver een roode goud gekroonde leeuw; II. en III. op rood een zilveren ster (16),

Berlaymont, Wassenaer, Halluin, Egmond, Werdenburg.

(I. en IV. Egmond; II. op goudeeenroode rechte rschuinbalk;UI. Arkel)

Dirk Crabeth fig. et pinx. Goudae 1559. (Philips de Ligne was een zoon van Jacques en Maria van Wassenaer; vgl. Obreen, Het geslacht Van Wassenaer blz. 52.)

25. Het ontzet van Leiden. ? # ■

(Een geschenk van de burgemeesters van Delft in 1603.) Onderaan de wapens Oranje Nassau en Delft. (Burgemeester Swanenburg te Leiden inv. et fig. Cornelis Clock pinx. Leiden 1603.)

26. Het ontzet van Samaria.

Onderaan de wapens van Holland en Leiden.

(Inventor en pinx. als no. 25.)

27. De Pharizeër en de Tollenaar in den tempel. Luc. 18.

Anno MDXCVII. Het oude en het nieuwe wapen van Amsterdam. (Het venster is een geschenk van de burgemeesters vam Amsterdam; Mr. Hendrik Keyzer ingenieur der stad Amsterdam inv., Cornelis Kussens fig. et pinx. Amsterdam.)

28. De vrouw in overspel bevonden. Joh. 8.

Het wapen van Holland en dat van Rotterdam. (Het venster is een geschenk van de burgemeesters van Rotterdam; Klaas Janse van Rotterdam fig. et pinx. 1601.)

Sluiten