Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE RENAISSANCE IN ITALIË.

581

Fig. 585

Aan het vierkante grondplan sluiten halfronde vleugels aan, terwijl de afdekking geschiedt door een veelhoekigen koepel.

Aan de overeenkomstige deelen van de S. Satiro werkten Guiniforte Solari en Bramante, terwijl de Santa Maria della Passione door eerstgenoemde bouwmeester werd gebouwd.

Gian Giacomo Dolcebuono bouwde de S. Maurizio en de S. Maria presso San Celso, die een driebeukige pijlerbasiliek vormt met een tongewelf met casetten, en die in 1421 werd begonnen. Eenbeukig is het monasteria Maurizio.

Como. De gevel van den Dom werd van 1460—1486 gebouwd; daarna werden de Gothische zijmuren in Renaissance vorm bekleed door dé gebroeders Rodari; ook Bramante en Christoforo Solari werkten aan dit gebouw, waardoor koor, koepel en dwarsbeuk reeds behooren tot de Hoog-Renaissance.

Pavia. De kerk van de

Fig. 631. Kerk il Gesu te Rome.

Fig. 594. Certosa, (Karthuizerklooster) is het fraaiste Lombardijsche bouwwerk, ontworpen door Fig. 611. Bernardo da Venezia, en uitgevoerd door Guiniforte Solari en vanaf 1475 door Giovanni Antonio Amadeo. Het hoofdportaal is van Benedetto Briosco met reliëfs van Agostino Busti, terwijl het bovendeel van den gevel is van Antonio della Porta en Christoforo Lombardo. Al deze meesters hebben samen gewerkt, om met de overweldigende massa beelden, reliëfs en ornamenten in marmerincrustratie deze tot den rijkst georneerden gevel ter wereld te maken. De gevel is vijfdeelig, boven driedeelig en eenvoudiger dan beneden.

Bologna. Hier werden voornamelijk oudere kerken veranderd of uitgebreid. Tot de belangrijkste kleinere Renaissance kerken behooren hier: de S. Spirito, de kerk Corpus Domini, de S. Michele, S. Giacoma Maggiore, de koepelkerk Santa Cecilia en de Madonna di Galliera.

Venetië. De kerk Santa Maria de Miracoli, begonnen door Pietro Lombardi, is klein maar zeer fraai met marmer geincrustreerd. De gevel is geleed door 2 verdiepingen hooge pilasters, en afgesloten door een grooten cirkelvormigen boog.

Sluiten