Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

618

DE RENAISSANCE IN FRANKRIJK.

Daarentegen worden de zuilenorden bij de vrijere richting gewijzigd naar de opvatting van de bouwmeesters.

De Fransche zuilorde, oorspronkelijk door Philibert de 1'Orme toegepast op een Ionisch schema aan de Tuilerieën, bestaat uit het afwisselend stellen van gecanneleerde trommels en rijk georneerde of rustiek bewerkte trommels van geringere

m ra tt^t

Fig. 668. Huis Frans I te Parijs.

Fig. 680. hoogte, die zich dus voor doen als banden. In de LaatRenaissance komt deze orde ook in Dorischen vorm voor, kort en onverjongd (Raadhuis te La Rochelle).

Meer nog dan in Italië vindt plastische ornamentatie een toepassing, vooral hermen en karyatiden, beelden en tropheeën.

Bij de kasteelen verdwijnt alles wat aan de Middeleeuwen herinnert. Bij voorkeur worden villa's of manoirs zonder grachten of torens, en meestal zonder binnenplaats gebouwd. Bij de grootere paleizen bevat de regelmatige aanleg een vierkant plein, of twee, eveneens regelmatige binnenplaatsen.

Wat den kerkbouw betref t, behoudt de Gothische constructie overwegend invloed. Wel worden portalen en torens in Renaissance vorm opgevat, maar voor het inwendige doet de Renaissance eerst na 1600 haar intrede.

De inrichting van het interieur is bijna zuiver Italiaansch. Deuren en schoorsteenen zijn eenvoudig en fraai van betimmering, evenals de van ver-

Fig. 669. Fragment van het kasteel

Chambord. (Naar de Mérindol).

Sluiten