Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

692

DE RENAISSANCE IN ENGELAND.

Banquetinghouse. Op een rustieken sokkel verrijzen twee verdiepingen, ingedeeld door pilasters, waarvan er twee gekoppeld op de hoeken staan. De midden partij wordt gevormd door Jonische driekwart zuilen voor de beneden- en Korinthische driekwart zuilen voor de bovenverdieping. Boven de kroonlijst staat een ballustrade.

Jones bouwde nog vele andere belangrijke werken. Queens house (1619—1635) in Greenwichpark, in Italiaansche opvatting en een middenpartij van zuilenloggia's; St. Johnscollege, Oxford, (1631 — 1635). Raynham Park, Norfolk (1636); Wiltonhouse, in Salisbury, (1640); Ashburnhouse, Westminster; de Waterpoort te York-House, in Londen; en Coleshill, Berkshire; 1650. Tenslotte zijn van dezen bouwmeester ook nog het Portiek van de St. Paulskerk in 'Coventgarden te Londen en het hospitaal te Greenwich.

Eindelijk noemen we nog Brasenosecollege te Oxford, in Jacobeanstyle, met een fraaien erker van Fig. 770. John Jackson; Thorpe Hall bij Peterborough (1656) en Ashdownhouse, beide door John Webb.

#

Sluiten