Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

724

BAROK EN ROCOCO IN ITALIË.

van prachtige licht- en schaduwwerking in den gevel, waarvan de vrij er voorstaande zuilen de ver uitspringende kornissende lijsten dragen. Ten slotte zijn de sterk bewogen rijke gevel van de S. Andrea della Va 11e, evenals de twee kleine Koepelkerkjes op de Piazza del Popoio, zijn werk.

Martino Lunghi de Jongere (4/1657) bouwt in Rome de S. Antonio de' Portoghesi endeS. Vincenzo ed Anastasio (1650), waarvan de laatste beneden en boven door groepen van drie bij elkaar staande zuilen is ingedeeld; de bovenste zuilengroepen dragen een drievoudig voorspringende kroonlijst, terwijl er drie inelkaar geschoven, verschillend gevormde tympans mede correspondeeren. De hier zeer willekeurig toegepaste zuilen zijn uitsluitend decoratief.

Mattia de' Rossi (1637—1695), bouw¬

meester aan de St. Pieter, is de architect van Pal. Muti Papazurri; Giovanni de' Rossi (1616—1695) bouwt Pal. Altieri, Pal. Bonaparte, en Pal. Buoncampagni. De rijk gebogen gevel van de S. Marcello, te Rome, is - van Carlo Fontana.

Schepper van vele barokke koepelschilderingen, die door voorstellingen van schijn-architectuur een grootere ruimtewerking trachtten te bewerkstelligen, was de schilder en binnenarchitect Andrea Pozzo (1642—1709) uit Trient. Tot zijn beste werken behooren o. a. de frescobeschildering van zoldering en koor in de S. Ignazio te Rome, en het fraaie altaar van S. Ignatius Ioyola in il Gesü; hier echter gaat de fantasie reeds

Sluiten