Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

^^^^SS^^!^^SCHL'•OOSTENR- ZWITSERL. ENTSJECHO-SLOWAKYE.

827

koninklijk slot in klassicistischen stijl voltooid door Knobelsdorf. die in Italië en Frankrijk had gestudeerd. Zijn aandeel bestaat in den Oostelijken gevel met de gouden galerij, inwendig van de fijnste Rococo. Van 1745-1751 werkt Knobelsdorf aan het stadsslot te Potsdam, dat uitwendig klassicistisch, inwendig Rococo is. De Nederlander J. G. Memhardt begon dit werk, een ontwerp van den Italiaan Filippo diChiesa. De booggalerij en de koepeltoren voor de hoofdwacht zijn van De Boot.

Het slot Sanssoussi te Potsdam, 1745-1747, is van Knobelsdorf. Het is één verdieping Fig. 908 hoog en daardoor langgerekt. De middenrisaliet bevat de hoofdzaal, overdekt door een elliptischen koepel, terwijl de hoekpaviljoens rond zijn. Inwendig is de rotonde ingedeeld door Korinthische gekoppelde marmerzuilen, en prachtig Rococo versierd. Aan de parelzijde worden de zuilen vervangen door hermen, waartusschen rondboogvensters.

Het stadhuis te Potsdam werd door Johann Boumann (1706-1776) uit Amsterdam gebouwd. Het pale* Friedrichskron (1763-1766) is eveneens onder Nederlandschen invloed gebouwd. De groote Fig 907 Kormtbsche pilasterorde deelt twee en een halve verdieping aan den bak- en zandsteenen gevel in. De bovenste vensters zrjn elliptisch, terwijl een zware kroonlijst met ballustrade het geheel afdekt.

Te Köpeniek is het slot (1681) van Rüdinger van Langerveld (1635-1695)

Sluiten