Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

BAROK EN ROCOCO IN ENGELAND.

857

De schrijver Colin Campbell heeft de plannen voor Hougthon Castle te Norfolk ontworpen, welk kasteel in 1735 werd voltooid; eveneens Mereworth hall in Kent, dat geïnspireerd is op de Villa Rotonda!

William Adam (1748), eveneens schrijver („Vitruvius Scoticus") bouwt [in Schotland Douglas Castle.

William Kent (1685-1748) is in zijn werk nog soberder. De Horse Guards, Whitehall, Londen heeft een gevel zonder pilasters of zuilen, slechts verlevendigd door voorspringende partijen en rondboogvensters. Holkhamcastle te Norfolk, in Palladiaanschen stijl, Devonshire house te Londen, Chiswick Castle (als de Villa Rotonda) in een naturalistisch park, en de townhall te York werden door hem ontworpen en uitgevoerd, evenals de parken te Stowe, Edger, Claremo'nt en Rousham, die, in tegenstelling met de Fransche parken (le Nötre is de ontwerper van Kensingtongarden (1670)) naturalistisch zijn, met gebruikmaking van eigenaardige terreinsgesteldheden: z.g. Engelsche tuinen.

Zeer geslaagd is het Mansion house te Londen (1739-1753) door George Dance de O. (1695—1768). De op de Nederlandsche bouwkunst geïnspireerde gevel bestaat uit 2 verdiepingen in Palladiaanschen stijl, rustend op een sokkel en afgesloten door een kroonlijst met attiekverdieping. De middentravée wordt gevormd door een 6-zuilig Korinthisch tempelfront.

Belangrijk zijn voorts nog: Mansion house te Doncaster, door James Paine (1716-1789)- de Palladiaansche brug te Wilton, door Robbert Morris; het huis Prior Park te Bath door John Wood (1704-1754); Spencer house. Greenpark. Londen, door John Bardy (f 1765); Abercorn house te Duddingstone en Sommerset house te Londen, door William Chambers (1726-1796). Deze laatste bouwmeester is tevens tuinarchitect. Na zijn reis door China paste hij in zijn parken allerlei motieven toe, als pagoden, bruggetjes en schilderachtige architectonische details.

Sluiten