is toegevoegd aan uw favorieten.

Kalderionen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

23

boekske. Uit het leven, van Ary Prins; hij vond dat kos* telijk naturalistisch, beestachtig komisch sommige van die novellen — zooals die van de twee zusjes die vader de schaft moesten brengen, en toen het kleinste, Annie, een dubbeltje vond, waarover ze in gedachte gingen uit» stallen al het moois wat daar al niet voor gekocht kon worden, waarna vader het dubbeltje greep en er een piereverschrikker voor ging pakken — om te schateren van de lach, terwijl de tranen van medelijden uit de oogen spoten. Wat een grenzeloos idealisme sprak daar* uit, en ontzaggelijke liefde tot een betere wereld, tot het goede en lieve in het leven!

Daarnaast stond de groote luxesuitgaaf van De Heilis ge Tocht, ook van Prins, grootsch als de Middeleeu* wenszelf. Daarnaast Marcellus Emants' Inwijding, door hem vereerd als meesterstuk van vrouwen*psyehiatrie. Er naast Warhold van Van Oord, het middeleeuwsche ridderleven op de Veluwe. Dan Everts, Uit het leven van een hypochonder, hem danig sympathiek. Van Schendel: Tamalone's zwerven door het middeleeuwsch Italië. Dan de plastiek van Van Deyssel en Van Looy. Hij liet de lamp weer zakken, ging zitten staren voor zich uit.

Dat waren zijn twee smaken: het leven /an de men*

schen wie alles tegenliep juist als 't geluk nabij

scheen, kwam de tragiek, vernietigend; was dat niet om te schateren met tranenstroom, verrukkelijk opluchtend, dat men zich voelde zweven? En al dat vreeselijk wree* de misverstaan, was dat geen troost in eigen leven als nooit de zón kon geven? Zoo was*i ook geweest in zijn roman; maar nu hem dit belet werd, was deze richting