Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

LX.

Amoureuse zwerftochten door Zwitserland en Italië.

De melancholie van een eenzame kapel in de Alpen, de rinu pelingen van het zilverig meer en het avondlied, dat schalt tegen den rotswand, het gebabbel der onzichtbare bronnen in het bergland; het luiden der kerken in het dal, de bellen van de koeien op hooge weiden, de zoete vlijming der liefde en de weemoed om het verleden, de „Weltschmerz" van Obermann en de blauwe sereniteit van Raphaët; de stormachtige tarantella bij toortslicht gedanst op een Italiaansche dorpsplaats; het fluisteren der cypressen in de tuinen Tivoli en het frissche ges klater der fonteinen in de bemoste bekkens, dit Zijn alles ges luiden en visioenen, door Liszt samengevat in het muziekatbum „Années de Pèlerinage", zegt A. H. Cornette in zijn aardig boekje „Liszt en zijn Années de Pèlerinage".

Dit prentenboek van muzikale steenteekeningen geeft de in* drukken en beelden weer van Liszt's poëtischen reis door Zwit* seriand en Italië met Marie d'Agoult. Liszt is 23 jaar oud als hij zijn poëtische reis aanvangt ,die een uitvloeisel is der ro* mantiek en op voorbeeld van Byron in de mode gekomen.

In een charmante bladzijde heeft Guy de Pourtalès in zijn „Vie de Franz Liszt" ons den aanvang van dit dichterlijk en amoureus samenleven afgeschilderd:

,Jn den avond van den listen Augustus 1835 houdt voor het hotelletje „des Balances" te Genève een postkoets stil. Twee reizigers stijgen eruit, een jonge, blonde, mooie vrouw volgens de laatste elegance van Parijs gekleed en een groote hoog opges schoten jongeling met lange haren recht neervallend rond een aardig meisjesgezicht. Het zijn Liszt en Madame <f Agoult. De gelteven gaan dadelijk op zoek naar apartementen en vinden er een in de Tabazansstraat, waar men het gezicht heeft op de Salève en de Jura. Zij richten zich daar dadelijk in voor een

70

Sluiten