is toegevoegd aan je favorieten.

Kookboek

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

283

gieten) en vermengen met 100 gr. geconfijte kersen of morellen en 50 gr. kleine stukjes gedroogde hazelnoten.

Rnm- of cognacgelei: 75 a 100 gr. suiker met 1 d.L. citroensap, au bain marie plaatsen en vermengen met 2 d.L. rum of cognac en 2 d.L. madera; dit binden met 20 gr. gelatine; de gelei seeven en afgekoeld opbrengen met allumettes of hernhutters.

Pnnchgelei: 75 a 100 gr. suiker met 2 d.L. water, het sap van een citroen en de geraspte schil even opkoken, en van het vuur, vermengen met 2 d.L. arak en 1 d.L. rum; dit binden met 20 a 25 gr. gelatine; het zeeven en opbrengen met moscovische gebakjes.

Citroengelei: 100 gr. suiker en wat geraspte citroenschil met het sap van 5 citroenen en 1 sinaasappel, aangevuld met water tot Va L., even opkoken; er van het vuur 1 d.L. rijnwijn aan toevoegen en het binden met 25 gr. gelatine; de gelei zeeven en vermengen met aardbeien of frambozen, met partjes sinaasappel, stukjes meloen of ananas.

Sinaasappelgelei: 50 gr. suiker en het sap van 8 sinaasappelen en 2 citroenen aangevuld met water tot % L. even opkoken; er, van het vuur, 1 d.L. madera aan toevoegen en het vocht binden met 25 gr. roode gelatine; de gelei zeeven en opbrengen met colombijntjes of puddingbiscuits.

Ananasgelei: Het vocht van een groot blik of een flacon ananas en het sap van 3 a 4 sinaasappelen of wat frambozensap (samen V2 L.), even aan de kook brengen met 50 gr. suiker; er, van het vuur, 1 d L. rijnwijn aan toevoegen en het binden met 25 gr. gelatine; het daarna zeeven en opbrengen met gebak.

Meloengelei: Het sap van een groote meloen met dat van een paar sinaasappelen en citroenen aanvullen met water tot % L.; dit met 50 gr. suiker even opkoken en van het vuur vermengen met 1 d.L. rijnwijn en 25 gr. opgeloste gelatine; het dan zeeven en laten bekoelen.

Theegelei: 50 gr. suiker met % L. water en het sap van een citroen met de geraspte schil even opkoken, en van het vuur vermengen met 1 d.L. thee-extract, 1 d.L. rum en 30gr. gelatine; de gelei zeeven, en bekoeld opbrengen met bitterkoekjes, Haagsche beschuitjes of Mariaatjes.

Rijstgelei: 250 gr rijst in 21/, L. water met een citroenschilletje een uurtje heel zacht laten koken; dit zeeven en het rijstnat(V2 L.)koken met het sap van een paar citroenen en 50 gr. suiker; er, van het vuur, 1 d.L. witten wijn aan toevoegen en een paar druppels amandelessence; het binden met 25 gr. gelatine en het opbrengen omgeven door gestoofde vruchten.