Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

582

DE RENAISSANCE IN ITALIË.

De Santa Maccaria, een driebeukige basiliek is in 1456 door Antonio di Marco begonnen; de San Michele door Moro Lombardi; de San Fantino door Pietro Lombardi. De San Giovanni Crisotomo is gebouwd in den vorm van Grieksch kruis. Eveneens van Pietro Lombardi is de in 1496 begonnen Torre dell' Orologio, een klokketoren.

Padua. De kerk S. Sebastiano heeft een Grieksch kruis als grondplan. Nu geheel ruine, werd ze ontworpen door Alberti. Onder Venetiaanschen invloed werd het koor van de San Antonio door Lombardi opgetrokken.

Verona. De Santa Maria della Scala behoort tot de vroeg Renaissance.

Brescia. Zeer fraai is de Santa Maria de' Miracoli, in den vorm van een Grieksch kruis en binnenin bijzondere kandelaarzuilen. Het inwendige doet wat Barok aan.

Rome. Hier is in Vroeg-Renaissance stijl opgetrokken de kerk S. Agostino, door Pietransanta, en de Capella Sistina, door Giovanni de' Dolci, een architect van overigens geen beteekenis, maar wiens werk bekend is door de prachtvolle fresco's van Rafaël. Aan de S. Mar co kerk is van 1469—1472 door Guiliano da Sangallo gewerkt.

Vermeldenswaard zijn vervolgens nog:

Bergamo. De Capella Colleoni, zeer rijk, door Amadeo.

Busto Arizio. De kerk Sta. Maria di Piazza, achthoekig, door Ballarti of door Lonati.

Crema. De kerk Santuario della Madonna, door Bataggio en voltooid door Montanara.

Ferrara. De Sta Maria in Vado, 1473, driebeukig, waaraan onder anderen is gewerkt door Bartolommeo Fig. 612. Tristani en Biago Rossetti. De kerk San Francesco, een driebeukige zuilenbasiliek, met zijbeuken, gemaskeerd door voluten, waaraan o.a. Battista Benvenuti gewerkt heeft. De San Benedetto, begonnen in 1500, gebouwd o.a. door Giambattista en Alberto Tristani. De toren van de San Giorgio, en de Certosa San Christoforo, door Biagio Rossetti.

Firenze. De Loggia di S. Paolo wordt toegeschreven aan Brunellesco.

Lodi. De Santa Maria Incoronata, volgens de plannen van Bramante gebouwd door Bataggio, Dolcebuono en Amadeo, en in 1513 voltooid.

Legnano. De volgens achthoekig grondplan gebouwde S. Magno.

Parma. De pijlerbasiliek S. Giovanni, met één zijbeuk, en de Madonna della Steccata, zeer fraai, kruisvormig met ronde nissen.

Fig. 632. Portaal van Casino Medicis te Florence. (Benardo Buontalenti 1536—1608).

Sluiten