Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

588

DE RENAISSANCE IN ITALIË.

Fig. 637. Theater te Vicenza, voltooid in 1584, door Palladio en Scamozzi.

doorsnede, en draagt hij zelf de lantaarn met 16 boogvensters, die toegankelijk is langs trappen, aangelegd tusschen de koepelschalen. Inwendig heeft de tamboer pilasters, uitwendig vrijstaande dubbelzuilen.

Het oppervlak, dat de kerk beslaat, is het grootste ter wereld n.1. 15160 M2; eveneens is het de langste kerk, 211 M., en de koepel het hoogst 132.5 M., zoodat slechts een enkele kerktoren ter wereld hem in hoogte overtreft. Ten slotte heeft de St. Pieterskerk meer geld gekost dan welk bouwwerk ter wereld ook.

De S. Eligio degli Orefici werd in 1509 door Rafaël gebouwd, onder invloed van Bramante, evenals de in 1512 voltooide Capella Chigi in de kerk S. Maria del Popoio.

In de thermen van Diocletianus bouwt Michelangelo nog de Sta Maria degli Angeli, waarvan in 1749 het schip door Vanvitelli werd gebnrkt als dwarsbeuk van een nieuwe kerk. De Sta Maria da Loreto, en de S. Giovanni dei Fiorentini zijn het werk van Antonio da Sangallo.

Todi. De Sta Maria della Consolazione (1508—1524) is gebouwd onder Bramantes invloed.

Mantua. Hier werkt Giulio Romano aan den Dom, terwijl hij de bouwmeester is van de S. Benedetto, een driebeukige basiliek met kooromgang en kapellenkrans, met een 8-zijdigen koepel.

Carpi. De Dom is een nabootsing van de St. Pieterskerk door Peruzzi.

Padua. De Capella del Santo, door Antonio Minello, en de grootste kerk in Padua, de S. Giustina,

Sluiten