Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

590

DE RENAISSANCE IN ITALIË.

een schepping van Johann von Xanten (genaamd V a s a nzio).Verscheiden fonteinen en waterwerken te Rome en elders zijn afkomstig van Giovanni F o ntana (1546—1607), terwijl Domenico Fontana (1543-1607) de villa M o n t a 11 o (nu Negroni) bouwt. Ten slotte bouwt Ammanati in 1582 het Collegio Roman o, met fraaien zuilenhof, waaraan

maar voor de beide verdiepingen de Ionische en de Korinthische orde is toegepast.

Viterbo. Het slot Caprarola, voltooid in 1559, is een prachtig voorbeeld van een als paleis gebouwd verdedigbaar slot, gebouwd door Vignola onder invloed van zijn Fransche reis.

Een fraaie hoofdtrap geeft toegang tot het vijfhoekige bouwwerk, dat door een gracht omgeven is, op de hoeken bastions heeft, terwijl de vertrekken zijn gerangschikt om een ronde binnenplaats met arcaden, die ook de bovenverdiepingen omgeven, gekroond door een ballustrade. Het interieur is gedeeltelijk ontworpen door Taddeo Zucchero.

Tivoli. Pirro Ligario bouwt, volgens ontwerp van della Porta, de beroemde Villa d'Este, begonnen 1549. De waarschijnlijk mooiste parkaanleg met de fraaie waterwerken is van Orazio Olivieri.

Perugia. Palazzo Antinor i, door A les si.

Fig. 638. Renaissance betimmering uit Pistoja.

Sluiten