Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE RENAISSANCE IN FRANKRIJK.

609

Fig. 664. Maar tot de aller Fig. 665. fraaiste Vroeg-Renaissance uitingen behoort het trappenhuis aan de binnenplaats, waarvan de klimlijn uitwendig is te zien en doorloopt tot aan de kroonlijst. De Gothiek en de Renaissance vormen hier een harmonisch geheel.Tegen de zware, doorloopende Korinthische pijlers zijn op gevoelige manier beeldjes onder baldakijns aangebracht.

Fig. 658. Detail van de graftombe van kardinaal d'Amboise, in de kathedraal te Rouaan. (Vroeg-Fransche Renaissance).

Een groote te¬

genstelling met den vleugel.gebouwd door Frans I, vormt die, in later tijd gebouwd door Mansard.

Het kasteel Chambord werd geheel nieuw door Frans I gebouwd. In 1526 werd het Fig. 652. 1. begonnen door Pierre Nepveu, genaamd Trinqueau, terwijl ook Primaticio er aan gewerkt heeft. Van het inwendige echter bleef, na de verwoestingen in 1792, weinig meer over.

De rechthoekige binnenplaats is aan drie zijden omringd door een één-verdieping hoogen bouw, met eenvoudige gevels. Aan de vierde zijde verrijst het vierkante hoofdgebouw met vier ronde torens op de hoeken, ieder van 20 meter middellijn. De vrijstaande trappentoren Fig. 669. in het midden van het gebouw bevat een dubbelen wenteltrap met een fraaie lantaarn. De benedenbouw is zeer eenvoudig beneden de kroonlijst. Hierboven echter is het een overgroote rijkdom van architecturale motieven, als erkers, torenspitsen en schoorsteenen.

Het kasteel Fontaineblean werd in 1528 door Frans I gebouwd. Hier vertoefde deze koning het liefst. Deelen van het oude slot bleven staan; de naderhand door Hendrik II, Hendrik IV, Lodewijk XVI uitgevoerde bijbouwen en uitbreidingen maken het geheel tot een uitgestrekt gebouwencomplex, gerangschikt om 5 onregelmatig gegroepeerde binnenplaatsen, en een verzameling bouwtypen vormend, die verschillende stijlen vertegenwoordigen. ,' i

Uitwendig is het gebouw van Frans I zeer eenvoudig: rondbogen op pijlers, met pilasters en zuilen er voor. Maar het inwendige is geheel het werk van Italianen, met volledige uitschakeling van middeleeuwsch-Fransche-

Sluiten