Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

612

DE RENAISSANCE IN FRANKRIJK. ^jj

Fig. 661. Het Kasteel van Chenonceaux.

hoofdgebouw. Ook bij dit kasteel is het rijke bovendeel met mooie dakramen in de as van de kruisvensters der verdiepingen, schoorsteenen en hoektorens, afstekend tegen het eenvoudiger benedendeel. Fia 653 4 Het slot Bury, in 1515 bij Blois gebouwd, is geheel verwoest; slechts groote ruïnen zijn over. Het was " regelmatig aangelegd om een vierkante binnenplaats; achter het slot lag een rechthoekig park. p. Het kasteel Azay-le-Rideau, 1520. ligt aan de Indre, en bestaat uit twee rechthoekig op elkaar

' staande vleugels. Tusschen 1502 en 1532 verrees het kasteel Chateaudun bij Orleans, een onvoltooide verbouwing van een vroeger kasteel, met een prachtige wenteltrap. De vertikaal gekoppelde kruisvensters zijn omlijst door Korinthische pilasters.

Het kasteel Chantilly bij Senlis ligt rondom in 't water, werd begonnen onder Frans I enonregelmatig aangelegd om een driehoekige binnenplaats, terwijl het door bruggen is verbonden met uitgestrekte ruinen en dienstgebouwen erachter. Dit kasteel is van strengere bouworde. Fraaie détails vertoont ook het kasteel Lude, onder Frans I verbouwd, en voltooid in 1535.

Voorts zijn nog te noemen de kasteelen Nantouillet (bij Meaux) uit 1519 ; B e aur eg a rd (1520); ChauFig. 666. mont. Martainville, Meillant en het aartsbisschoppelijk paleis te Sens.

RAADHUIZEN.

Gewoonlijk wordt aan de raadhuizen geen belfort meer gebouwd, doch slechts een kleine klokketoren. De geheele distributie is nog Gothisch.

Sluiten