Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

NEO-ROMAANSCH, NEO-GOTHIEK, NEO-RENAISSANCE, MODERNE BOUWKUNST.

925

Daarentegen is Sir James Pennethorne (1801-1871), die Italië bereist, weer geheel Renaissancist. Behalve de ontwerper van het Geologisch Museum (1841) en de Universiteit te Londen (1869) is hij ook werkzaam aan Sommersethouse en Buckingham palace.

De grootste Katholieke kerk in Engeland, de Westminster kerk, werd in 1895 te Londen begonnen door John F. Bentley (1839— 1902), die hier Oud-Christelijke en Byzantijnsche motieven modern verwerkt tot een uiterst schilderachtig complex, basiliek en centraalbouw ver'eenigend. Naast het 108 M. lange en 46 M. breede baksteen bouwwerk, waaraan, naast, de vertikale ook door horizontale banden de horizontale lijn spreekt, verrijst een slanke campanille, de 86 M. hooge St. Edwardstoren. In het inwendige vonden marmer en mozaïk toepassing.

Alfred Waterhouse (1830—1905) is de bouwmeester van de Congregatiekerk in de Duke street te Londen, waarvan de groote ruimte opvalt evenals de Romaansche hoofdtoren. Den Laat-Romaanschen stijl past hij ook toe aan het Raadhuis te Manchester (1869), aan het Natuurhistorisch Museum (1880) te Londen, waaraan veel terra cotta is verwerkt,

en het Universiteits College te Liverpool, terwijl het Gerechtshof te Manchester Gothisch is.

Th. E. Col leut t is Renaissancist, getuigen zijn Imperial Institute (1893) in South Kensington, Londen, en zijn Theater in Cambridge Circus, in dezelfde stad. Geheel Barok is echter de Unionkerk te Brighton, vierkant in grondplan met drie half-koepel apsiden en een grooten hoofdkoepel. Twee torens staan in het front. John W. Simpson is er de schepper van.

Fig. 1043. Richacd Norman Shaw (1831 geb.) gaat in zijn werken over van Gothiek, naar Renaissance en Barok. Behalve op gebied van kerkbouw (Kerk in Bedfordpark bij Londen) is hij voornamelijk werkzaam op gebied van burgerlijke bouwkunst. Reeds modern opgevat is zijn warenhuis NewZealandChambers (1872) te Londen, waarvan, terwille van het licht, de vensters als erkers zijn opgevat, geplaatst tusschen pijlervormige muren. Nederlandsche en Engelsche Renaissance zijn verwerkt aan het Hoofdbureau van politie, ook te Londen. Shaw werd vooral bekend door zijn landhuizen, o. a. zijn eigen woning, 1875 en de villa-kolonie Bedfordpark bij Londen.

Fig. 1044. Woonhuis, Collingham-Gardens Londen, door Georges en Peto.

Sluiten