Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

totaal-lichaamsgewicht. Men bemerke nu de dwaling, te meenen, dat corpulente personen hun kolossaal gewicht aan grove „botten" danken. Een veel belangrijker aandeel in het totaal gewicht komt daarentegen voor rekening van de spieren, vleeschlappen reeds genaamd, die tusschen de verschillende beenderen uitgespannen, dezen door hun eigenschap van samentrekbaarheid (contractüiteit) in de gewrichten om denkbeeldige lijnen, „assen" genaamd, kunnen doen draaien. Het gewicht der spieren is bijna de helft van dat van het geheele lichaam (47 pet.) en die, welke wij thans meer in het bijzonder op het oog hebben, de „willekeurige" n.1., worden zoo genoemd, omdat het centrum van den wil (Hersenen) met behulp van de beweegzenuwen hen reageeren doet op zijn bevel (prikkel).

De spieren die we nog in het lichaam aantreffen, doch buiten wilsinvloeden (directe) staan, heeten „onwillekeurig". Zij zijn het, die deelnemen aan de vor ming van verschillende organen, als van: maag, bloedvaten e. m. a.

De beendeïen die zich laten draaien, dus in tegenstelling met de „actieve" spieren een „passieven" rol spelen bij de beweging, verleenen door hun min weeke samenstelling aan andere deelen des lichaams steun of bescherming.

Hun verdeeling is die in, van:

Bovenste Gordel en Ledematen

Hoofd

Bomp

I

Aangezichts- en schedelbeenderen

Wervelkolom

Ribben

Borstbeen

Schouderbladen

Sleutelbeenderen

Opperarmbeenderen

Spaakbeenderen en ellepijpen

Handen

Sluiten