Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

OKSEL-NEKGREEP MET OVERSLAG.

Fig. 55. Oksel-nekgreep met overslag.

AANVAL. Plaats uw linkerhand, onder den linkeroksel door, in den nek en grijp met uw rechterarm het lichaam van den verdediger aan de buikzijde, zoo laag mogelijk bij de heupen.

Druk met uw linkerarm het hoofd omlaag, hef met uw rechterarm het onderlichaam omhoog en sla den verdediger over naar den grond.

Wanneer de opheffende beweging wordt uitgevoerd, moet de stand van de beenen verwisseld worden; linkerbeen rust met de knie op den grond, of wordt zijwaarts gestrekt; rechterbeen gebogen met den voet op den grond.

VERDEDIGING. Zie verdediging voor den linkerarm, oksel-nekgreep B. pag. 55.

De verdediger moet met zijn rechterhand beletten, dat hij bij de heupen wordt opgeheven.

Wanneer de aanvaller zijn linkerhand in uw nek heeft gebracht, uw lichaam met zijn rechterarm bij de heupen heeft omvat en tot opheffen wil overgaan, moet u uw linkerarm, omhoog over het hoofd en achter den rechterarm van den aanvaller om brengen en vervolgens dien rechterarm voorwaarts wegdrukken; op uw buik vallen en uw armen en beenen zooveel mogelijk spreiden.

Wordt de verdediger overgeslagen, dan moet hij in brug trachten te vallen, linksom draaien tot op den buik, of in de kniebrug.

Sluiten