Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DUBBELE OKSEL-SCHOUDERGREEP.

Fig. 63. Dubbele oksel-schoudergreep.

AANVAL. De aanvaller neemt, in knielende houding, plaats vóór het hoofd van den verdediger.

Plaats uw linkerhand, onder den rechteroksel door, op den rug en uw rechterhand, onder den linker door, eveneens op den rug van den verdediger.

De handen van den aanvaller rusten ongeveer tusschen de schouderbladen, terwijl het hoofd van den verdediger onder den rechteroksel van den aanvaller doorgaat.

De verdediger moet opgeheven, een weinig achterwaarts gebracht, en zoo naar links worden omgewrongen, dat hij over zijn linkerzijde op de schouders valt.

De aanvaller moet, op het oogenblik dat hij begint te wringen, zijn rechterbeen een weinig opheffen fig. 63 en zijwaarts plaatsen, zich naar links draaien en voorover vallen.

VERDEDIGING. Wanneer de aanvaller zijne handen onder uw oksels wil brengen, druk dan uw bovenarmen tegen uw lichaam. Heeft hij zijn handen reeds op uw rug samengebracht en wil hij met het omwringen beginnnen, draai dan naar links om, val op uw zitvlak, neem een zittende houding aan en trek uw rechterarm los. Daardoor ontstaat er gelegenheid vlug naar links te draaien, om verder in de kniebrug te kunnen plaatsnemen.

Sluiten