Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

cirkel gaande door S en dé beide hemelpolen. Zie P'ASP in Fig. 30.

De zonsweg of ecliptica is een groot-cirkel aan de sfeer, die door de zon schijnbaar doorloopen wordt in een jaar.

De zonsweg ZW snijdt den hemelequator EQ onder een hoek

van ongeveer 231/2 .

Fig. 30.

W

De lijn Ariës-Libra ("Y"=q=) is de doorsnede van zonsweg en hemelequator.

Het punt y is een der snijpunten van de omtrekken van equator en ecliptica. Het punt =o= is het andere snijpunt.

De doorsnede van equator en ecliptica was voor ruim 2000

232 jaren gericht, aan de

eene zijde op een punt van het sterrenbeeld Ariës (Ram), aan de andere zijde op een punt van het sterrenbeeld Libra (Weegschaal). Hoewel dit nu niet meer het are val is.

(het punt T bevindt zich nu in het sterrenbeeld de Visschen en het punt =£t in het sterrenbeeld de Maagd) heeft die doorsnede haar naam, de lijn Ariës—Libra, behouden.

De ligging van een punt aan de sfeer is ten opzichte van den equator volkomen bepaald door de declinatie en de rechte opklimming van dat «punt.

De declinatie van een hemellichaam is de afstand van den equator tot het middelpunt van het hemellichaam, gemeten langs den declinatiecirkel gaande door het middelpunt van het hemellichaam.

De declinatie wordt gerekend van den equator tot de polen, zoodat een punt, gelegen op den equator 0° declinatie heeft, de polen 90° declinatie hebben. In Fig. 30 is AS de declinatie van het punt S. Met de declinatie van een hemellichaam, wordt de declinatie van het middelpunt van dat hemellichaam bedoeld. De declinatie is Noord of Zuid, naar gelang het hemellichaam tusschen den equator en de Noordpool, of tusschen den equator en de Zuidpool staat.

De rechte opklimming van een hemellichaam is de boog van den equator van het punt y af tot aan het voetpunt van den declinatiecirkel gaande door het middelpunt van het hemellichaam, gerekend tegen de richting der schijnbare dagelijksche beweging van de hemellichamen in.

Sluiten