Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

gebruik van een gekleurd glas is hierbij natuurlijk noodzakelijk. Als de zon helder schijnt'kan men aflezen met welke randverdeeling der roos de schaduw van de naald H, Fig. 99, overeenkomt. De diametraal daar tegenover gelegen verdeeling geeft ook een goede peiling van de zon.

Fig. 101.

De roos.

De roos, in Fig. 101 voorgesteld, heeft aan den omtrek een zeer lichten ring van aluminium. Van dezen ring zijn op onderling gelijke afstanden 32 dunne zijden koorden gespannén naar een at, aluminium ringetje in het midden der roos.

De kegelvormige kompasdop met steen van

Msaffier wordt van onderen naar boven in het aluminium ringetje geschoven, zoodanig dat

de roos met het ringetje op een kraag van de dop rust. De kompaspen, in Fig. 102 voorgesteld, is gewoonlijk van koper, mei een punt van iridium of verguld staal. De kompas- en de graadverdeeling bevinden zich aan den omtrek der roos op een rand van papier, welke straalsgewijze in repen is geknipt om krom trekken door vocht te verhinderen. De acht kleine magneetnaalden, van 5,1 tot 8,2 cM. lang, zijn van staaldraad gemaakt en wegen te zamen maar 31/2 Gram Deze naaldjes zijn onderling evenwijdig, oj

de wijze als bij een touwladder, aan twee. zijden koorden verbonden.

Sluiten