Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Het geheele naaldenstel is met zestien zjjden koorden aan den buitenrand bevestigd. 1 De roos heeft bij een middellijn van 254 m.M. een gewicht van slechts 12 a 14 Gram.

„ 1oq Het nachthuis.

±ig. 103. Het nachthuis van Thom¬

son, volgens net oudere model voorgesteld in Fig. 10 3 en volgens het nieuwste model in Fig. 104, is ingericht om de magneten voor de compensatie van het kompas op doeltreffende wijze in het nachthuis te plaatsen en

het nachthuis te plaatsen en zoo noodig op gemakkelijke wijze te verplaatsen. De dwarsscheepsche en langscheepsche magneten worden door middel van klemschroeven vastgezet inkope,ren hulzen die verschuifbaar zijn langs geribde koperen staven, waaraan die hulzen kunnen worden vastgeschroefd. De verticale magneet is in een koperen buis geplaatst en kan door middel van een ketting, die bevestigd is aan een ring met klemschroef om de buis, op en neer worden bewogen en vastgezet.

Yóór het kompas is een koperen koker aan het nachthuis verbonden voor de Flinders-staaf.

De deur van het nachthuis kan afgesloten worden, wat zeer noodig is, om te voorkomen, dat onbevoegden aan de magneten komen.

De wijze van verlichting is bij de nieuwste modellen der Thomsonnachthuizen belangrijk gewijzigd. Het doel van deze wijziging is, het kompas bij het nemen van azimuth of het doen van peilingen steeds verlicht te hebben, dus ook als de koperen nachthuiskap, waarin bij het oudere model Fig. 103 de lampjes zich bevinden, is afgenomen. De roos wordt daartoe van onderen verlicht. Om dit mogelijk te maken, bestaat de Jbodem van het cilindrisch gedeelte van den kompasketel uit een glazen plaat. Onder deze glazen plaat is de afgeknot kegelvormige dubbele bodem met de ricihusolie vulling bevestigd. De onderste plaat van den dubbelen bodem is eveneens van glas. Het licht van eén 'electrisch of ander lampje,

Sluiten