Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

dat onder den kompasketel in het nachthuis is aangebracht, zie Fig. 104, kan dus door de glazen platen en de olie, de roos steeds verlichten.

De roos van Hechelmann en de roos van Kaiser.

Onder de vele lichte rozen, die ha ontworpen werden, verdienen de rozen Kaiser bizondere vermelding.

Fig. 104.

het kompas van Thomson van Hechelmann en van

De oudere roos van Hechelmann bestaat uit een micaplaat met dun — papier beplakt, waarvan het binnenste deel is weggenomen. De aldus gevormde rand is door koperdraden verbonden aan den kompasdop. Onder de roos hangen acht magneetnaalden van ong. 40 m.M. lengte. Zij zijn twee aan twee

in eikaars verlengde geplaatst en wel zoodanig, dat de buitenste polen der vier binnenste naalden zich uit het middelpunt dér roos onder hoeken van 19°, de buitenste polen der buitenste naalden onder hoeken van 54° vertoonen.

Om het zwaartepunt laag te houden en daardoor groote stabiliteit te verkrijgen, zijn de magneetnaalden zoover onder de roos aangebracht, dat hunne onderzijden ongeveer 26 m.M. onder het ophangpunt van de roos liggen. Het gewicht van deze roos bedraagt ong. 32 tot 35 Gram.

De nieuwere en veel betere hechelmann-roos verschilt alleen van die

van Thomson, doordat de naalden die onder de roos aan zijden draden hangen, geplaatst zijn op de wijze als bij de oudere Hechelmann-roos beschreven is. De nieuwere roos heeft bij een diameter van 255 m.M. een gewicht van 12 tot 15 Gram.

Sluiten