Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zeggen. Zijn Engelsche collega daarentegen, weet behendig langs en door de heggen te sluipen, maar zelfs een Chinees kan niet meer afschuw hebben van water dan hij.

De spoorwegbaan zelf biedt ons meer verscheidenheid aan dan bij ons. Nu eens rijden wij over een hoogen dijk of viaduct, en de velden en huizen zijn ver beneden ons, en dan weder verrijst een heuvel voor ons en stoomen wij door een diepe snijding. • In de mathematisch zuiver gesneden hellingen zien wij duidelijk de verschillende rots-lagen, de gele zandsteenen en de donkere leien.

Hier liggen zij regelmatig boven elkander, die versteende zand- en modderbanken. Zij liggen daar zoo als.zij gevormd werden in praehistorische werelden, en in verbeelding plaatsen wij ons terug naar de tijden, toen de warme golven van een tropische zee over die nu versteende banken spoelden. Wij zien het landschap zooals het er toen uitzag, met. zijn palmboomen, met zijn reusachtige varens en andere tropische gewassen. Op de oevers van de rivieren liggen de krokodillen bewegingloos gelijk boomstammen, en reusachtige schildpadden koesteren zich ih de brandende zon. Honderden apen spelen in de boomen, neushorens, mastodons en antilopen zwerven door de wouden en in holeln huist de beer. Maar toen was de mensch er nog niet, en sedert die tijden is veel veranderd. Die dieren en planten zijn

4

Sluiten