Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

kracht van de machine verdubbelen. Vijftien knoopen is van een financieel oogpunt beschouwd al te snel, en de „Tramps" loopen ook nooit meer dan tien knoopen, dat is de voordeeligste snelheid."

„Tramps ? Wat zijn Tramps ?" (vagebonden.)

„„Tramps" noemen wij die booten, die niet aan een bepaalde maatschappij behooren en geen geregelden dienst hebben. Zij gaan hier, daar en overal, waar ■ij maar lading kunnen krijgen, en de kapitein weet nooit waar zijn zwerftochten hem heen zullen brengen."

„Daar schiet mij iéts in de gedachte. Gij beweert, dat de mails naar de Oost de 15 knoopen nooit ver te boven gaan, en nu herinner ik mij gelezen te hebben, dat de booten van de Canadian Pacific Railway, die van China naar Canada varea, geregeld 19 knoopen per uur loopen."

De machinist lacht schamper. „Ik heb ook gelezen, mijnheer, dat zij adverteeren met. die snelheid te loopen, maar dat is gewoon het publiek bedriegen. Geloof mij, zij halen niet eens 16 knoopen."

„Maar zij adverteeren toch dat zij..."

„Jawel, dat hebben zij één keer gedaan om te trachten de mail naar de verre Oost over Canada te krijgen, maar dat was onder bijzondere omstandigheden. Toen hebben zij ook die mail dwars door NoordAmerika vervoerd in drie dagen, terwijl de trein er anders altijd 7 dagen over doet. Maar dit was een „special". Ik geloof, een locomotief met slechts één wagen, en die stoomde dag en nacht „full speed"

Sluiten