Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Wel niet vaker natuurlijk dan op den Atlantiscken oceaan en ik ben dikwijls genoeg door de baai geweest, dat zij zoo kalm als een meer was, maar als bet er stormt, dan stormt bet er ook goed. De baai is een soort golvenvanger en terwijl men op den open Oceaan gedurende een storm slechts groote lange golven heeft, is er in de baai gebroken water en dat, is juist het gevaarlijkste. In den Atlantischen oceaan bijvoorbeeld kan het schip geregeld met de golven dalen en rijzen, maar in de baai komen zij van alle kanten en slaan dan over het dek heen."

„Is dat gevaarlijk ?"

„Dikwijls ja. Als het „gebroken water" is, doet het zooveel schade niet, maar „groen water" heeft, een verbazende kracht. Een reddingsboot wordt meegenomen alsof het een papiertje was en zelfs gebeurt het wel eens dat het geheele dek schoongeveegd wordt en dat al de dekgebouwen weggerukt worden, „alsof zij slechts kaartenhuisjes waren."

„Wat is „gebroken water", kapitein, en wat is „groen water?""

„Gebroken water, Miss Tony, is water dat als schuim over het dek vliegt, maar „groen water" noemen wij het als een vaste golf op het dek neerslaat; deze is natuurlijk veel krachtiger en richt meer verwoesting aan."

„Maar, kapitein, dat is vreeselijk, dan worden wij kletsnat en mijn japon kan niet tegen zeewater."

„Maak u maar niet ongerust, Miss Tony, u zal wel droog blijven, om de heel eenvoudige reden dat

Sluiten