Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Links en rechts van ons weder eilanden, maar deze zijn bewoond.

Hier en daar ziet men de luchtig gebouwde bungalows met de ruime verandahs, en half verscholen tusschen het groen grijnzen ons zwarte vuurmonden tegen.

Want Singapore is een versterkte haven, en de voornaamste handelplaats van de Oost; de spil waar-, om het verkeer tusschen Oost en West draait, zal niet licht door Engeland prijs gegeven worden.

Aan stuurboordzijde, op, of beter gezegd, naast de eilandjes onderscheiden wij ia het halfduister Maleische visschersdorpen.

Typisch zijn de huizen gebouwd, niet op het land, maar in het water op lange palen rustende, en onder den vloer van de huisjes ziel men de slanke kanoes dobberen.

Een echt visschersdorp, schilderachtig en tevens practisch.

Want de Maleiers hebben nog nooit gehoord van' een gemeentelijken stadsreinigingsdienst en wat zij niet wenschen te bewaren, gooien zij maar buiten het huis. Op land is deze methode, zooals ik bij ervarino- weet, minder aangenaam, vooral als men niet aan chronische verkoudheid lijdende is; maar op deze visschersdorpen hindert het niet. De zee voert alles weg en de zee is groot en heeft zijn eigen reinigings-systeem.

Aan bakboord schitteren reeds de lichten van Singapore.

Sluiten