Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ja, er is nog 'n ander middel: lijmen, d.w.z. een lastige jongen aangename werkjes laten doen, als bord schoonmaken, enz., dus: voorrechten geven, omdat ie zo lastig is. Het is me nog nooit mogen gelukken, dit middel toe te passen. Ik geloof anders wel, dat 't hoogst pedagogies is: vrienden maken, of zo, heet 't dan. Maar de klasse weet drommels goed, wie de lastposten zijn en als die dan de erebaantjes krijgen, weet ze óók drommels goed dat dit omkoperij van de kant van de onderwijzer is. Zo voel ik 't en zo voelt de klas het en daarom moet het demoraliserend werken.

En ik vind 't weer typies-Hollands of misschien is 't beter te zeggen: typies-hedendaags, dat de onderwijzer vrij wel genoodzaakt is, — als hij ten minste niet buiten z'n boekje wil gaan, — om de zachte kronkelweg te kiezen in plaats van de harde rechte.

|

Een tijdje geleden vermeldden de kranten 't volgende:

Een schoolhoofd in Gelderland had een jongen, die hem geregeld groette met 'n gemeenzaam: „Dag Bi" een kneep in de wang en een slag om 't hoofd gegeven. De rechtbank veroordeelde de man tot f 0.50 boete. subs. 1 dag hechtenis.

Kijk eens. Wie er niets mee te maken heeft, leest zo'n berichtje en denkt er waarschijnlik niets bij. Maar ons, onderwijzers, wie zo iets aangaat, ons doet 't sterk aan; en voor mij is zo'n veroordeling verbijsterend van idioterie.

Wordt er niet dageliks geklaagd over verwildering van de jeugd? Moet 'n schoolmeester daar al of niet tegen ingaan? Is, wat die jongen deed, anders dan af te keuren, onverschillig welke pedagogiese inzichten men er op na houdt ? Is 't erg, wat dat schoolhoofd deed? Op zich zelf erg? In vergelijking roet 't gepleegde feit ? Kan een onbevooroordeeld „gewoon ' mens (geen hyper-idealist of zo) iets anders zeggen dan: „Natuurlik, wat had die man dan moeten doen?"

Ja, er mag niet geslagen worden; de wet is er ook om kinderen te beschermen. Zeer zeker, maar laat de wet 't dan niet averechts doen. Want wat gebeurt er nu? Deze jongen

Sluiten