Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

beroerdigheid" van ons vak (zoals de Nieuwe School t eens noemde). In hoever 't me gelukt is, weet ik niet, maar ik heb vooral de spesiale beroerdigheid pogen te schetsen van dat soort mensen, dat wegens z'n psychiese of (en) physieke gesteldheid niet op 't schoolmeesteren is aangelegd.

Maar dan bestaat er in menig onderwijzersleven nog 'n ander stuk ellende, dat met de eigenlike vakmoeilikheden niets te maken heeft. Ik meen natuurlik het hoofdschap — zoals 't dan door de wet is bedoeld. Voorstanders er van zullen waarschijnlik denken: Nou haalt ie een van de oude, afgejakkerde stokpaardjes van de Bondstal en slaat helemaal op hol. — Och, laten we eens kijken. Ik ga niet eens zo èrg ver; ik wil graag geloven, dat er sommige leerkrachten zijn, voor wie 't hoofdschap morgendauw en zonneschijn tegelijk is. Ik wil daarnaast echter beweren, dat er weer anderen zijn, die door een „krachtig" uitgeoefend hoofdschap schade lijden aan ziel en lichaam. Ik beweer dus, dat het hoofdschap een zenuwstorende, ziekmakende invloed kan zijn; meer niet.

Het mag dan waar zijn, dat het hoofdschap al menige veer heeft moeten laten, dat, met name het ambulantisme in Amsterdam in principe al voor de enkele scholen is afgeschaft, — toch betekent dit niet, dat 'n hoofd geen macht meer kan uitoefenen, als hij wil (of durft). De wet geeft hem nog steeds volle vrijheid, zich op alle manieren uit te leven. Dat gebeurt niet aan alle scholen; goed, maar waar 't dan wel gebeurt, daar wordt de onderwijzer, vooral de overgevoelige (in zekere zin de zieke dus) de dupe.

Laat t waar zijn, dat vooral het ambulantisme een belangrijke factor was, om de hoofdenmacht tot welige groei te brengen, dan is 't toch minstens even waar 1 e dat 't ambulantisme nog lang niet overal is uitgeroeid en 2e dat op gewone dorpscholen, waar 't hoofd wel 'n klas heeft, toch ook staaltjes voorkomen van de meest brute schoolmeestersknechterij.

Zo ben ik van lieverlede al gekomen aan de „echte"

Sluiten