Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

oog op den tweeden Géant-top (den z.g. Pointe Graham, pl.m. i a M. hooger), die op een steenworp af stands is gelegen en door de kleine „Scharte" in een kwartier bereikt kan worden. Boven op dezen top glansde in de zon een aluminium Mariabeeld. Het scheen de aarde te zegenen en maakte een verrassend diepen indruk. De gidsen van Courmayeur hebben deze Madonna boven gebracht, waar een priester het beeld heeft gewijd. Het is met een gevoel van schaamte, dat ik het moet zeggen, maar er zijn alpinisten geweest, die dit beeld hebben gebruikt om er hun nietszeggende namen op te schrijven.

Want zij, wier namen wat beteekenen, zullen zich niet aan dit profaneerende spelletje hebben schuldig gemaakt.

Juist toen we aanstalten maakten naar den Pointe Graham te klauteren, rolde onverwacht de donder. Zonder dat we het hadden opgemerkt omhulden loodgrauwe nevels den voet van den Aiguille en over den Col du Géant kwamen er steeds meer aandrijven. Een windvlaag stoof over de rotsen.

We moesten naar beneden. We wilden niet als bliksemafleider dienst doen op deze uitstekende punt en zoo snel als maar mogelijk was klommen we omlaag, dompelden we weg in den dikken mist. Ik had 't gevoel of nu iedere verbinding met de aarde verbroken was.

De bui brak los, toen we den gletscher hadden bereikt. In looppas renden we naar den Col en klommen met voorzichtigheid langs het kleine sneeuwveld je omlaag naar de Torino-hut. Het was kwart over vier, toen we er drijfnat binnenstapten.

Sluiten