Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

kunnen gebruiken, doch tot heden is men er niet in geslaagd eene alleszins bevredigende oplossing te vinden. Daaraan is het dan ook te danken, dat in bijna alle landen verschillende standaardlampen in gebruik zijn. In Frankrijk wordt veelal de Carcellamp gebruikt, eene olielamp van bepaalde constructie; in Engeland de pentaanlamp. in Duitschland de amylacetaatlamp van Hefner von Alteneck (fig. 8, pl. III). terwijl Amerika een stel electrische gloeilampen als standaard heeft gekozen.

Om aan deze willekeur een eind te maken zijn Frankrijk, Engeland en Amerika op het congres te Londen in 1908 overeengekomen als eenheid van lichtsterkte de internationale kaars te gebruiken, die ongeveer gelijk is aan de oude Engelsche en Amerikaansche standaarden en ook gelijk aan Vio der zoog. Violle-eenheid, d. i. de lichtsterkte van 1 cM2. platina bij het smeltpunt. In CentraalEuropa bleef daarnaast de Hefnerkaars in gebruik. Zij is gelijk aan0,900internationale kaarsen.

Hier in Nederland is geen bepaalde eenheid voorgeschreven, doch daar in den laatsten tijd veelal de Hefnerkaars gebruikt wordt, hebben wij deze ook in dit boekje als eenheid gekozen.

2. De fotometer.

Om de lichtsterkte van eene lichtbron met die van de -standaardlamp te vergelijken, gebruikt men een fotometer.

Sluiten