Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

sluitend platina. In den laatsten tijd is men er echter in geslaagd eene menigte legeeringen en metaalcombinaties te vervaardigen, die evenals platina bij alle temperaturen luchtdicht in het glas sluiten.

De toevoerdraden worden met de steundraadjes en het trechtervormige glazen buisje in eene machine gebracht en samen verwarmd. Zoodra het glas goed week geworden is, knijpt men het met eene tang om de draden vast, waarbij deze luchtdicht worden ingesloten. De koolbeugel (A) wordt dan met de een of andere koolpasta aan de polen en de steundraden vastgekit.

De glazen ballons worden in de glasfabrieken in vormen geblazen en zien er dan uit, zooals in (F) is aangegeven. Het bovenste gedeelte, waaraan de glasblazerspijp heeft vast gezeten, laat men afspringen (G). Vervolgens maakt men een klein gaatje onder in den ballon, waarop men er den glazen stengel (H) aan bevestigt. Deze moet later dienen voor het luchtledig pompen van de lamp.

De koolbeugel op het voetje wordt nu met den glazen ballon samen in eene zoogenaamde insmeltmachine geplaatst en daarin door gasvlammen op zoodanige wijze verhit, dat de rand van den ballon en de rand van het voetje samensmelten (I). Daarmede is de lamp gereed om luchtledig gepompt te worden. Gedurende het evacueeren wordt de lamp op een paar honderd graden verwarmd, om de geabsorbeerde gassen van den

Sluiten