Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

EERSTE TAFREEL.

Even buiten een groot dorp, twee aaneengebouwde, gelijke villa's. In een van deze een groote benedenkamer met ruime veranda erachter, uitzicht gevende op den tuin, welke te midden van heide en akkers ligt. De volle breedte der veranda wordt ingenomen door een tafel op schragen, waaraan gegeten pleegt te worden. In de kamer staat een kleine tafel in een hoek op den achtergrond. De kamer is tegelijk rommelig en armoedig. De wanden hangen dicht vol schilderijen; ook staan er een paar pleisterstukken. Op den voorgrond in een hoek een boetseertafel. De voorkantvensters worden gedacht aan de scherm-zijde van het tooneel.

Zomeravond. Zeer warm. Er broeit onweer.

Guusta zit aan de tafel te lezen. Zij draagt een hobbezak, aan den hals zeer laag uitgesneden. Bloote voeten. Oude glacé-handschoenen aan.

Albert:

(van achterkant op. Hij draagt een sportbroek, sporthemd- en zwarte kunstenaarsdas.) 't Is hier nog licht. Wil je wat poseeren?

Guusta:

Och ja, als het de moeite waard is. (Albert trekt zijn boetseertafel uit den hoek en zet twee stoelen klaar voor Guusta om te poseeren. Zijdeur op den voorgrond gaat snel open. Dr. Bruins, als vluchtende, binnen.)

Sluiten