Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

uit de beau monde en de prikkelende romanlectuur was vervangen door werken over de nieuwste wetenschappen. Scheikunde vooral, het vak dat zijn beoefenaars dagelijks nieuwe wonderen ontdekte, wekte hevige belangstelling en men gaf elkaar rendez-vous in de Sorbonne als vroeger in den tuin der Tuilerieën. Doch ook in die hijgende jacht naar nieuwe verstrooiingen werd de donkere dreiging gevoeld van het geweldige, dat stond los te barsten: het volk liet zich niet bedriegen door eenvoudsvertoon waarin een verfijnde luxe zich manifesteerde en zelfs onder de frivole zorgeloosheid der hofkringen school menige angsthuivering, waarvan misschien alleen de koningin in haar wreed-verfijnde frivoliteit vrij bleef.

Het woord „canaille", vroeger alleen verachtend, kreeg een bijklank van iets verschrikkelijks, van iets dat vrees aanjoeg.

Ookindeburgerij verwachttemenhetgroote, dat stond te gebeuren, daar vooral, maar nog met aarzeling, met iets als nieuwsgierigheid, niet wetend of het verlossing zou brengen uit den al zwaarder druk of pijnlijker toeschroeven der levensbenauwing.

Sluiten