Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

van haar amant bewondering gelezen voor Henriëtte en daarna in zijn houding jegens haarzelve een ongewone koelheid opgemerkt, die hij verborg onder geestig-hoffelijke woorden. Door geraffineerde verlokkingen, waarvan de vrouwen uit de beau monde het geheim bezaten, had zij in de volgende dagen hem zoeken te bekoren en aan zich te binden; in angst, dat de catastrofe, die zij verwachtte, uit zou blijven, en haar leven weder tot de vlakte der verveling zou dalen, had zij zelfs de ontdekking van haar liaison door haar echtgenoot geprovoceerd; doch door kleine toevalligheden, door zijn eigen argeloosheid ook in dit geval, had de vicomte de waarheid niet begrepen.

Zelve had Madame de Priaville hem zóózeer ervan overtuigd, dat Henriëtte de geliefde was van den comte de Mirabeau, dat hij in de vertrouwelijke houding van zijn vrouw jegens de Mirabeau niet anders zag dan behagen in het avontuur der beide anderen.

De vicomte zelf gedroeg zich tegenover Henriëtte met hoffelijke galanterie, waarin zi) iets speurde als geringschatting en tevens

Sluiten