Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Hij heeft maling aan smartjes, zorgjes en vertroetelde verdrietlijkheidjes. Hij haat den kommer en dorre, vruchtelooze klachten. Hij bespot de geestdriftlooze slaperigheid en zingt zijn klingelende blijheid onder den hemel van effen, koel kristal.

Wie is klein Jantje?

Hij is heelemaal niet deftig, deze tierelierende minstreel, dit dichterlijk lentehart, dat liefdestrophen zegt in den meest norschen winter.

Hij is heelemaal niet deftig en tocly heet hij Troglodytus parvulus1). deze struiksluiper....

Dus Latinist?

Dus een vogel uit een dierkundeboek ?

Neen, hij is geen vogel: slechts een rond, roestkleurig bolletje, dat zelfs naar boven rolt als een bruin-rood-geel kogeltje.

Hij vliegt, o miserabel slecht, deze beunhaas in de aviatiek, die rond is als een stuiter. Hij springt van tak tot tak, rap en rad als een knikker, die danst op marmertegels....

Gij ziet den behendigen deugniet aan den zuidkant der dichte takkenbossen ? Och, hij is als een gladde kogel gegleden door een opening, zoo groot als de dikte van uw duim en als gij hem zoekt aan den zuidkant pikt hij leuk aan den noordkant een larve uit zijn verzegeld bed en neurt na dezen maaltijd zijn honderdste aria en zijn duizendste leutige deuntje.

Hij huppelt tusschen balken.... Welk een afgezaagde legende! Hij heeft geen pooten; hij kan dus niet huppelen, maar danst als een wattig

') Of dien ik hem: Troglodytes trogodytes of Anorthura troglodytes te noemen ?

Sluiten