Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

IN ARTIS.

(Een indruk).

Het goud van den enthousiasten Mei heeft drie maal tien lange dagen gebloeid en wonders wakker geroepen in Holland's lage land. Het is ten allen kanf gaan bloeien en groenen : de weiden en bosschen werden melodieus van het gezoem der insecten en het naar buiten bruischen van het sterke hed der vogels, die zongen van ochtendstond tot zonneval. En ook de steden zijn doorvlaagd van lichte vreugde: haar parken heffen hun bolle struiken en geboomten hoog als fonkelende boeketten.

Zóó was het in Artis, waar de zon z'n flonkeringen wierp op boomen en struweelen en al die exotische papegaaien-vogels, die maar matig tevreden waren, ondanks de zoelte en weelde van klaterend, schaterend hcht. Zij hadden liever geen ringetjes aan hun poot en wie zal het hun euvel duiden, dat zij de vrijheid een precieus bezit achten ?

Ik haat de papagaaien niet, maar mooi vind ik ze evenmin in hun pronksche, luidruchtige kleedij, die weinig smaak over het algemeen verraadt en in steê van voornaam te zijn, irriteert, (och, neen: wie laat zich door een vogelpakje irriteeren in den gouden Mei ?) ik corrigeer dus: niet bekoort door al die opzichtigheid.

Sluiten