Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Jaguar. Zooals aan zijn lichaamsbouw is te zien, is de jaguar een familielid van de kat. Amerikaansche tijger noem t men hem ook. Het is een der gevaarlijkste roofdieren van Zuid-Amerika, dat "zijn vaderland is. Hij is moedig en sterk als een leeuw. 'Zijn huid is rossig geel van kleur en aan de zijden geteekend met groote zwarte ringvormige vlekken. Hij is vooral de gevreesde vijand van de apen, die hij gaarne als voedsel gebruikt.

Jakhals. Ook de jakhals is een roofdier. Hij is een soort van wilde hónd, die leeft in Afrika en enkele streken van Azië en Europa. De jakhalzen leven in troepen, graven holen in den grond en zijn berucht om hun nachtelijk gehuil. Zij verspreiden een onaangenamen stank, afkomstig van een klier bij den staart. Overigens zijn het brutale, vraatzuchtige dieren, die zelfs wel graven omwoelen om zich met half vergane lijken te voeden.

Kabeljauw. De kabeljauw is een voor onze voeding zeer nuttig dier. Deze visch komt in groote hoeveelheden voor in, de zeeën aan de kusten van Noordwest-Europa en in de nabijheid van New Foundland en Labrador. Men eet den kabeljauw gedroogd als stokvisch, i gezouten en daarna gedroogd , als klipvisch, alleen gezouten als zoutevisch. Uit de lever wordt de bekende levertraan gewonnen.

Jaguar.

Jakhals.

Kabeljauw.

Sluiten