Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Kameleon. Het kameleon is een soort der hagedissen en komt alleen in de warmere streken van de oude wereld voor. Het dier leeft op hoornen en struiken en voedt zich met insecten, hoewel het soms dagen aaneen onbewegelijk op een tak blijft zitten, wat vermoedelij k oorzaak is van de onjuiste bewering, dat het kameleon van de lucht alleen leeft. Een eigenaardigheid van het dier is voorts, dat het meermalen van kleur verwisselt.

Kanarie. De bekende zanger, die menige huiskamer opvroolijkt. Omstreeks driehonderd jaren geleden werd de kanarie, die in 't wild leeft op de Canarische eilanden, Westelijk van Afrika, naar Europa overgebracht. Eerst waren ze zoo duur, dat alleen de allerrijksten zich zoo'n vogel konden aanschaffen. Thans zijn ze algemeen verspreid. De meeste tamme kanarievogels zijn geheel geel gekleurd. In wilden staat is de vogel van boven groen-geel, terwijl de zijden wit met bruine vlekken en vleugels en staart grijsachtig zijn.

Kangoeroe. Een merkwaardig dier, dat gevonden wordt in Australië. De kangoeroe heeft' zeerkortevoorpootjes, maar flink ontwikkelde achtérpooten, waar-1 mee hij zich, eveneens met behulp van den langen staart, springend voortbeweegt. De kangoeroe is 'n buideldier; 'twijfje beeft aan 4e buikzijde 'n buldel, waarin 't dé jongen zoolang meedraagt, tot ze voor zich zelf kunnen zorgen.

Kameleon.

Kanarie.

Kangoeroe.

Sluiten