Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Krokodil.

Lama.

Lamprei.

Krokodil. Een groot en gevaarlijk dier. De Nijlkrokodil b.v. wordt wel tien meter lang. Op 't land bewegen zij zien slecht, maar in 't water kunnen zij met behulp van den langen krachtigen staart pijlsnel vooruit komen. De groote bek is voorzien Van wel 72 tot 104 , scherpe tanden. Aan 't einde van den snoet bevinden zich de neusgaten, die het dier met twee kleppen kan sluiten of openen. Het kan daardoor ademhalen, terwijl het alleen 't voorste puntje van den snoet boven water houdt. De krokodillen zijn de schrik van mensen en dier.

Lama. De lama is een woldragend dier, dat in Zuid-Amerika leeft. Het heeft in vorm wel iets van de kameel, maar is veel kleiner. Men noemt het ook wel kameelschaap. Het komt zoowel hl 't wild voor als in tammen staat. Getemd is de lama nuttig als lastdier.

Lamprei. De lamprei, ook wel prik genoemd, is een vischsoort, die eenige overeenkomst vertoont met de aal of paling en zoowel in de zee als in zoet water leeft. De zeelamprei of zeeprik kan wel bijna een meter lang worden en de dikte van een arm bereiken. Zij hecht zich met haar van hoorn tanden voorzienen zuigmond vast aan andere visschen, welker lichaamsvochten en vleesch haar tot voedsel dienen. De gewone lamprei leeft in meren en rivieren en is veel kleiner en dunner. Zij wordt gevangen om te dienen als aas bij de kabeljauwvisscherij.

Sluiten