Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Newfoundlandhond. De Newfoundlander onderscheidt zich vooral hierdoor van andere hondensoorten, dat hij beter zwemt dan deze. Het is bekend, dat menig drenkeling aan een Newfoundlander zijn leven te danken heeft. Ook als waakhond is hij zeer gewild. Hij stamt af van 't t eiland Newfoundland aan de \ Amerikaansche kust.

Nijlpaard. Dit dier ontleent zijn naam aan de in Egypte stroomende rivier de Nijl, waar zijn vaderland is. De Nijlpaarden zijn buitengewoon logge, plompe en zware dieren, die in groote troepen in den Nijl en andere groote rivieren leven. Zij zwemmen en duiken uitstekend. Deal nachts komen zij aan de oevers om gras en andere planten te eten, waarvan zij groote hoeveelheden verslinden, 't Nijlpaard is een dikhuidig dier, evenals het varken, waarmee het meer punten van overeenkomst heeft.

" Olifant. Nog een dikhuid. De olifant is het grootste van de nok bestaande viervoetige dieren. Br zijn twee soorten van olifanten: de Indische, die in Zuidelijk Azië en op sommige Indische eilanden leeft, en de • Afrikaansche, die in Midden- en Zuid-Afrika voorkomt en veel grooter is dan de eerste soort. De olifant heeft groote slagtanden, die voor zijn verdediging ! geweldige wapenen vormen. De i neus is verlengd en vormt de krachtige slurf, waaraan een vingervormig uiteinde, waarmee het dier alles kan grijpen. Hij kan wel 150 jaar oud worden.

Newfoundland hond.

Nijlpaard.

Olifant.

Sluiten