Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Salamander.

Schar.

Schelvisch.

Salamander. Een reptiel (kruipend dier), dat veel overeenkomt met de hagedis. Er zijn verschillende soorten. De hier afgebeelde is de gewone salamander, die donker gekleurd is, gemerkt met twee rijen groote gele vlekken. Het diertje leeft in vochtige, donkere holen in den grond, onder steenen, in ruïnes, enz. Het is langzaam en traag in zijn bewegingen, voedt zich met vliegen, wormen, slakken, enz. Vroeger hield men dit vreesachtige, weerlooze diertje voor vergiftig en meende men, dat zijn beet den dood tengevolge had.

Schar. De schar is 'n kleine, platte zeevisch, die in overvloed in de Noordzee wordt aangetroffen en veel overeenkomst heeft met de bot. 't Vleesch is echter niet zoo goed; in 't voorjaar (Februari, Maart

en April] is net nog het beste. De schar wordt veel gedroogd'gegeten. De visch

is oruin van Kleur en neett een vrij ruwe huid.

Schelvisch. Een algemeen bekende en door velen gaarne gegeten visch. De schelvisch behoort tot de familie van den kabeljauw, heelt daarmee ook vrij veel overeenkomst, maar is kleiner. De schelvisch heeft 'n zwarte viel/ tusschen borst- en rugvin. Hij komt veelvuldig voor op de Noordzeekusten. De fijnste schelvisch wordt gevonden in 't heldere, diepe water aan de Noordoostelijke kusten van Schotland.

Sluiten