Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Waterrat. De waterrat, die hier verblijf heeft aan den waterkant en zich daar gangen in den grond graaft, is een zeer schadelijk knaagdier. Want zij voedt zich hoofdzakelijk met * plantaardig voedsel en berok- 1 kent daardoor veel Schade aan j den landbouw. Soms nuttigt zij j ook eieren, kikvorschen, enz. * Het dier is zwart of zwartbruin j van kleur, 's Winters slaapt het. |

Wesp. De wesp gelijkt zeer veel op de bij, maar heeft een. glad en slank lichaam. Er zijn niet minder dan 'n 900 soorten van wespen, die over de gansche aarde verspreid zijn. Sommige soorten leven eenzaam, maar andere vormen evenals de bijen maatschappijen. Zij bouwen nesten in holen in den grond of in holle boomen. Die nesten zijn van een stof die eigenlijk niets anders is dan fijn gekauwd hout en schors van boomen en veel op papier gelijkt. Zij worden daarom wel de eerste papiermakers genoemd. Zij verzamelen geen honig, maar voeden er zich wel mede en ook met andere zoetigheden en insecten.

Wezel. De wezel behoort tot de familie van de bunzing en de marters en is de kleinste van deze familie. Zij leeft in oude ruïnes of onder de wortels van oude boomen, en is bruin-rodd van kleur, op borst en buik wit. Het dier leeft van muizen, ratten, mollen, vogels, enz. Het is zeer moedig en doodt niet zelden dieren veel grooter dan het zelf is. Ook in ons land komt de wezel voor.

Waterrat.

Wesp.

Wezel.

1.1. 'o W;n+a*o nloont. hot SU

Sluiten