Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Koperen sceeinng met drie rijen mgegriite cirkels, door een snoerornament begrensd. Scheede van donkerbruin palmhout, zonder schoen. Afzonderlijk huis van lichtbruin hout, de eene zijde afgerond, de andere recht afgesneden, van boven concaaf. Z.

L. lemmet 30,5, br. 6, 1. greep 7,5, dm. a,8, 1. scheede 32, br. 2,7—12,3 cM.

964/18. Kris, als voren, het lemmet flauw gedamasceerd. van boven met groote haakvormige en kleinere puntige tanden; aan de andere zijde twee bloedgroeven, waarvan een langs den middenrug. De greep als voren, doch meer gestileerd, met een vierbladerige bloem op de borst en met ingesneden ruiten boven den steelring. Deze is van geelkoper met vele bolvormige verhevenheden. Scheede van lichtbruin hout, op twee plaatsen met zwarte reepen omwoeld. Het huis en de schoen, die niet uitsteekt, van donkerbruin, gevlamd hout. De eene zijde van het huis afgerond en verdikt, de andere vlagvormig. Z. (?).

L- 43,3» 1- lemmet 33,8, br. 8,4, 1. greep 6,5, dm. 2,7, 1. scheede 35,5, br. 3,2—14 cM.

306/8. Als voren, het lemmet met middenrug, de eene snede van boven, evenals de gandja, getand. Greep van bruin hout, in den vorm van een gestileerden Garoeda. Kelkvormige, roodkoperen steelring. Scheede van lichtbruin hout, het boveneinde met zwart garen omwikkeld. Niervormig mondstuk *) van geel hout. Z. (?).

L. lemmet 39, br. 8, L greep 9, 1. scheede 39,5, br. 2,3—12 cM.

16/76. Als voren, doch het lemmet zonder bloedgroeven. Bovenaan aan de eene snede tanden, aan de andere een omgekrulde olifantssnuit De greep van lichtbruin hout, in den vorm van een gestileerden Garoeda, zonder ingesneden versiering. Komvormige zilveren (?) steelring met paarlrand. Scheede van lichtbruin hout, van onderen met rotanreepen omwoeld. De schoen, die vooruitsteekt, en het huis van roodbruin hout, het laatste zeer breed, de vorm als voren. Makassar. L. lemmet 35,5, br. 8,5, 1. greep 10, dm. 3,5, 1. scheede 35,5, br. 5,7—17,5 CM.

1239/179. Als voren, doch het lemmet gedamasceerd, met scherpen middenrug en beitelvormige sneden. Van boven twee korte bloedgroeven en aan beide sneden verscheidene schérpe en haakvormige tanden. Greep van bruin Nhout, weinig gestileerde Garoeda, met fijn snijwerk bedekt8). Komvormige, geelkoperen steelring met bloemornament Scheede van grijsbruin hout, onderaan met schoentje. Het mondstuk als voren, doch minder breed. Het wapen past niet in de scheede. Z. L. lemmet 38, br. 8, L. greep 9, 1. scheede 40, br. 3,5—14 cM.

c. Het lemmet vlammend, de greep van hout, in den vorm van een Garoeda of raisasa.

16/77. Als voren, doch het lemmet met negen bochten; van boven aan de eene zijde een krul en een tand en aan de andere tanden aan den gandja. Greep van gepolijst, gevlamd, bruin hout in den vorm van een zeer gestileerden Garoeda, dwars op het lemmet staande. Komvormige, hoornen steelring. Scheede van grijsbruin hout, het ondereinde boven den schoen met rotanreepen omwoeld. Van boven een gordelband van touw, in twee lussen uitloopend, de bovenste met rood katoen bekleed, aan de scheede bevestigd door rood garen. Huis van gepolijst, geelbruin hout, de eene zijde afgerond, de andere schuin afgesneden, van boven flauw concaaf. Makassar. L. lemmet 36, br. 8, 1. greep 8, dm. 3,8, 1. scheede 36,5, br. 5,1—15,5 cM.

IS3Sl7' .Als voren, doch het lemmet gedamasceerd, met afgebroken punt Boven de krul drie tanden, aan den anderen kant tanden aan den gandja. Greep als voren, doch met driehoekige stukjes paarlemoer ingelegd. Geelkoperen steelring met dubbelen paarlrand. Scheede van donkerbruin hout met vooruitstekenden, beenen schoen. Het huis zeer breed, de eene zijde recht afgesneden, de andere afgerond, van boven sterk concaaf. Z.

L. lemmet 33,5, br. 8, L greep 7,5, dm. 2,5, 1. scheede 34,5, br. 3,5—15 cM.

1) I. A.f. E. XVHI, 64, fig. 3.

2) Vgl. I. A.f. E. III, p. 110, fig. 27*:.

Cat. Rijks-Ethn. Museum, Dl. XVHI. 2

Sluiten