Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

met twee horizontale strooken rood fluweel, waarop groene vierkante micaplaatjes bevestigd zijn. Z. (?). H. 12,5 cM.

1026/S7. Pop, als voren, van Europeesch fabrikaat, voorstellende een man in feestWeding: hoofdring van geel katoen met slangvormige versiering van gouddraad op zwart katoen met van voren uitstekende punt, van achteren hoog oploopend.en versierd met vergulde en groene kralen en micaplaatjes. Baadje van rood katoen, geheel versleten. Rug- en borstversiering van mica. Twee dikke met gouddraad overtrokken armbanden en daaronder een polsring van vergulde kralen. De gordel van hout, met geel katoen bekleed. Rok van rood katoen, met gouddraad en micaplaatjes omboord. Daaronder een broek van groene zijde met knge, met zdverdraad omboorde pijpen. In staande houding. De snor duidt het mannelijk geslacht aan. Z. (?).

H. 21,5 cM.

II. Staatsiewapens.

a. Staatsielansen.

37/219. Staatsielans {poke pangka1), de punt van ijzer, vorkvormig, met; twee tanden, die in een cylindervormigen gegroefden voet samenkomen. Schacht van zwartbruin palmhout, bovenaan eenigszins verdikt. Bus van geelkoper, een^y—^, onder en boven met een rondgaande rij overlangsche streepjes. Scheede van bruin hout, plat, met twee driehoekige uitsteeksels voor de beide punten; hierover een zigzagvormi| gevlochten foudraal van gras van denzelfden vorm. - Vooral op Saleter als staatsiewapen in gebruik. Z.

L. punt 18, br. 6, 1. schacht 169, dm. 2 cM. Zie pl. VIII, fig. i.

12 Wi Als voren, de punt driehoekig, bajonetvormig, met cylindervormigen, gegroefden voet; schacht van palmhout, met breede, züveren bus, waarm ingedreven bloemornament en bedekt met een gekarteld plaatje; nabij het boveneinde dat achthoekig en aangepunt is, een aangebonden pluim van rood geverfde haren. Z.

L. punt 38,5, br. 2,1, 1. schacht 195, dm. 2,5 cM.

202/sS). Als voren, doch de punt van geelkoper»), vierhoekig uitloopend, van boven' cylindervormig, met afgeknot-kegelyormig, tinnen beslag en beenen t^chenstuk, beide van groeven voorzien, bevestigd op de schacht van g^J^™^11"} hout welker boveneinde met een bos paardenhaar versierd is. — Van een vorst 01 opperhoofd. Bone.

L. punt 28,7, dm. 0,7, 1. schacht 137, dm. 1,2 cM. Zie pl. Vin, fig. 6.

202/6. Als voren, doch het vierhoekige uiteinde der punt korter. De bus van geelkoper, achthoekig, met ingegrifte ruiten, kraagvormig uitloopend. Schacht van bruin hout, met een bos paardenhaar aan het boveneinde, als voren. — Van een aanzienlijken vorst. Makassar,

L. punt 32,2, dm. 0,8, 1. schacht 203, dm. 1,6 cM. Zie pl. VIII, fig. 5.

b. Staatsiekrissen.

1Ï60/4*). Staatsiekris, het lemmet met dertien bochten, gedamasceerd, met krul (kïmbang katjang) en lambe gadjah aan de eene en tanden (greneng) aan de

1) Matthes, Mak. Wdb. 124, s. v. 1° pdrigka met Atlas, pl. VIII, fig. 8. 21 Serie 202 don. Mr. M. C. Piepers, April 1878.

■A Matthfs Atlas ol. VIII. fie. 6—7. — Meyer und richter, Ethn. Miscellen, 11, 73-

f) ^Tent tcÊbe7, \: 47, nO. 264, met pL IX fig link. - 1Meyerund Richter, pL

XXVII fig. 9 en 9a. - Schmeltz, Ind. Prunkwaffen (/. A.f. E. III), P- "o, fig. 24—27. —

van Hoëvell, Der Kris von Süd-Celebes (I. A.f. E. XVHI), 64.

Sluiten