Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De beste oefenhandschoen is die van 8 Eng. onsen (± 225 gram) met veter- of elastiek-sluiting, Men kleede zich overigens zoo licht mogelijk. Een kort sportbroekje en een paar gymnastiekschoenen zijn voor de boksoefeningen voldoende»

OPSTELLING DER KLASSE.

Voor de beenbewegingen, waarbij klassikale uitvoering mogelijk is, worden de leerlingen zoo ruim mogelijk opgesteld. Nadat hen de stelling geleerd is, begint de onderwijzer hen de verschillende beenbewegingen voor te doen en te verklaren, laat ze daarna de leerlingen vrij beoefenen, om vervolgens zelf voor de klasse te gaan staan en hen te zeggen hem te volgen door een pas voorwaarts te maken, wanneer hij een pas achterwaarts, een pas naar links te maken, wanneer hij een pas naar rechts maakt, enz. Hij regelt daarbij het tempo en corrigeert de fouten. Ten slotte kan hij de leerlingen tegenover elkander hetzelfde laten doen, terwijl hij zelf weer de fouten verbetert.

Voor stootoefeningen stelt hij de leerlingen op bij de beschikbare toestellen en voor de oefening in aanval en verdediging twee aan twee tegenover elkaar.

Aan de op deze wijze opgestelde leerlingen doet hij eerst met behulp van een der leerlingen een stoot voor; vervolgens laat hij dien eerst door de leerlingen van het eerste gelid, daarna door die van het andere gelid op den man tegenover hen uitvoeren, zelf weer aanwijzingen gevend en fouten verbeterend.

Na eenige lessen reeds zal kunnen blijken dat de eene leerling sneller vordert, bevattelijker is, dan de andere. Hij zette dan de slechtere leerlingen tegenover de betere, waardoor de eersten sneller worden vooruitgebracht.

WENKEN VOOR DEN ONDERWIJZER.

Getrouw aan de algemeene beginselen, waarmee dit hoofdstuk begon, moet de onderwijzer geen bewegingen op commando laten uitvoeren. Den leerling wordt gezegd een stoot uit te voeren, zoodra hij een ongedekte plaats ziet; te weren, wanneer hij wordt aangevallen en met de wering, die hem van te

Sluiten