Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

eens wat je gegeten hebt, ik vind op die kaart niets wat me aanstaat."

„Neem die frittura piccata; heel goed. Hoe lang is het dat we elkaar niet gezien hebben?"

„Nou, laat eens kijken, een jaar of vier. Het laatst in Rome." „Ben je al dien tijd in Italië gebleven ?" „Ja, en jij ?"

„Och man, een heel verhaal; ik heb half Europa doorgereisd als een gek; vertel ik je strakjes wel."

Ik vermoedde weer een van zijn geheimzinnige avonturen; avonturen om een vrouw te bemachtigen, om zaken te doen, om spleen kwijt te raken; 'avonturen die hem wel niet altoos van een prettigen kant toonden, maar hem toch tot een belangwekkenden zonderling maakten.

Na het eten stelde ik voor naar een operette te gaan; hij hield strak en stijf vol dat hij alle tingeltangels wou bezoeken en dat voor dien avond het Trianon op zijn programma stond.

„Goed, dan maar het Trianon. Maar zou je die aapjes niet eerst thuisbrengen ?"

„Och wel nee, die doen geen kwaad."

Elke zangeres of danseres die opkwam, was hem bekend; bij wist van allen waar ze in de laatste maanden waren opgetreden en waar ze naar toe zouden gaan; namen van al de musichalls, variétés, café-concerts van half Europa, bracht hij in zijn toelichtingen te pas. Eenigszins verbluft luisterde ik. Toen, na afloop in de Fiaschetteria zittend, kijkend naar het luidruchtige gedoe van avond-etende mondaines, van lawaaimakende jongelui ....

„Herinner jij je Jeannette de Nice?'' vroeg hij opeens. „Jeannette de Nice? Nee, heelemaal niet." „Allons donc, je weet wel, vier jaar geleden, 's avonds in Apollo. Den volgenden dag moest je naar Palermo vertrekken.''

Sluiten