Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

BOXING.

Read here the Moral roundly writ

For him that into battle goes —

Each soul that, hitting hard and hit,

Encounters gross or ghosüy foes:

Prince, blown by many overthrows

Half blind with shame, half choked with dirt.

Man cannot teil hut Allah knows

How much the other side was hurt!

In Thackeray's „Vanity Fair" beslechten op school de jonge Dobbin en een andere jongen een twist door boksen, en hetzelfde ziet men telkens terug in de verhalen van Engelsche kostscholen; het boksen was dus, en is misschien nog, het primitieve, gereglementeerde duel bij de jeugd. De getuigen heetten „bottle-holders". De ronden waren vele in getal, en eerst de laatsten brachten de beslissing. Het belangstellend publiek schreeuwde „Go it" tot den favoriet, en „Well hit, by Jove" als een stomp raak was. Het memorabele duel in „Vanity Fair" tusschen „Figs" en Cuff duurt dertien ronden. Figs (Dobbin), misschien de held van dezen „Novel without a Hero", is linksch en weet zijn linkerarm goed te gebruiken. Bij de twaalfde ronde weet zijn tegenstander eigenlijk niet goed meer waar, wat en wie hij is, maar hij geeft het nog niet op. Een Spartaansch ras, dat van de Engelsche schooljongens in het begin der 19de eeuw!

Maar het boksen, zooals dat reeds op de scholen wordt gedaan, bij wijze van duel, gereglementeerd, om een jongenstwist uit te vechten of een supprematie te vestigen, het boksen, meestal eindigend in een bloedneus, of een blauw oog, na de zooveelste „ronde", is eigenlijk nauwelijks minder ruw dan die stokkengevechten. Noch deze bokspartijen, noch, als gezegd, die van beroepskampioenen zijn eigenlijk sport, toch hebben we, om ook de bokssport hier een plaats te geven, er een paar illustraties aan gewijd.

Wat het worstelen betreft, het is zeker wel met hardloopen de eenvoudigste en edelste athletische sport. De Japanners, die er bepaalde truc's op na houden, en bij wie dus van een kunstige worstelmanier sprake kan zijn, hebben tevens, knappe teekenaars van vorm en beweging als ze zijn, zeer fraaie en karakteristieke prenten met worstelaars gemaakt. Wie beter dan zij zou het spannen en slapliggen der spieren, de veerkracht der contours, de dreiging der houdingen, het schrapzetten der beenen kunnen uitdrukken?

Sluiten