Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

»Hoor! — het eerste schot. Verscheidene van de booten staken dadelijk af in den stroom, de menigte op den oever begon zich te agiteeren, als het ware door de schaduw van de emoties die zouden komen."

Bij het tweede signaalschot bemerken de roeiers van Tom's boot tot hun schrik, dat de boot terug drijft

»Daar komt eindelijk het signaal van de start Lang voordat het geluid van het schot de rivier oprollen kan, wordt alle energie, die de laatste zes minuten als het ware opgeschort is, losgelaten en breekt los met een sprong en een élan, dat ieder die het gevoeld heeft zich zijn leven lang zal herinneren, hoewel hij nooit meer iets zal voelen dat daaraan gelijk komt De touwen vallen uit de hand van den stuurman, de riemen zwiepen het water in en glinsteren in het schuim, de vlokken vliegen er af en de booten springen vooruit.

De groepen aan wal worden verstrooid en hollen mee, elk zoo dicht als het kan, blijvend bij de eigen boot."

De merkwaardige houtgravure naar Sandercroft toont ons het meehollen van de geagiteerde toeschouwers, die armen, stokken en hoeden zwaaien. .

Behalve het oude Admiraalzeilen en andere manoeuvres en wedstrijden, kende men in de 17«e én 18de eeuw het spiegelgevecht te water, en ook een ander, een wreed spel, werd in roeibooten uitgeoefend, n.L het ganzentrekken, waarbij hij die »mis" trok of wiens hand van den gladden hals van het arme dier afgleed, te water viel.

Sluiten