Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

4. Schafen, Ziegen und Schweinen kann ohne ueianr iunaeroiui in «icugc» ^ —

mit gleichem Erfolg wie Rindern eingeimpft werden.

Spatere Nachimpfungen sind wegen Gefahr der Anaphylaxie zu vermeiden.

5 Wird Serum an Stelle des Blutes verwendet, so kommt man im allgemeinen mit der Haïfte der für Blut angegebenen Menge aus. Die Blutimpfstoffgewinnung ist jedoch einfacher als die Serumbereitung und daher mehr zu empfehlen.

In verschillende opmerkingen wordt er dan op gewezen hoe entingen bij hartzieke dieren den dood kan bespoedigen en hoe noodig of het is alle dieren voor de inspuiting de temperatuur op te nemen, om toch beslist te kunnen vaststellen of men tijdig met de behandeling begint en daarnaar de prognose te bepalen.

In een tweede „Merkblatt" wordt er op gewezen hoe niet door kloppen van het bloed, doch door opvangen in een gesteriliseerde 10 % oplossing van natriumcitraat en wel vam 35 c.c. op i L. bloed de techniek is te vereenvoudigen. Ter conserveering dient formaline of carboloplossing. Van het eerste 5—10 dr. op 1 liter bloed of serum. Van het laatste 100 c.c. van 0.3-0.5 % druppelsgewijze bij 1 liter serum toe te voegen.

Bezirkstierarzt ZlNK kwam in hetzelfde tijdsverloop met berichten over gunstige gevolgen der bloedenting, welke hij onafhankelijk van Ernst had toegepast.

Daarop volgden de berichten elkaar snel op en werd er blijkbaar, vooral in Beieren, in het algemeen met groot succes van deze preventieve respect, curatieve behandeling gebruik gemaakt.

LEEB te Landshut deelt zijn ervaring mede en noemt het „het middel" tegen de gevreesde ziekte, dat hij bij meer dan duizend dieren heeft toegepast.

Stosz heeft als assistent der ambulatoire cliniek te München een aantal runderen, kalveren en varkens met serum en bloed geënt en komt tot de conclusie, dat de enting met gedefibrineerd bloed des te werkzamer is des te vroeger deze plaats vindt en acht dan de simultaanenting met smetstof het meest doeltreffend. Zoowel bij rund als varken heeft de enting even goede resultaten. Reeds 6-24 uur na de enting zag hij, dat de dieren koortsvrij werden en zelden wederom koorts kregen.

Door vroegtijdige enting werd een een doodelijke uitgang voorkomen, het verloop zelf milder en verkort en werden aldus ernstige naziekten gecoupeerd.

Toch kon een symptomatische behandeling ingevolge optredende hartzwakte of ingewands-aandoeningen meermalen gewenscht blijven.

Over de Beiersche „noodenting" schrijft Sauer in het December-nummer van het Münch. tierartz. Wochenschrift een uitvoerig, goed gedocumenteerd artikel. Hij wijst in de eerste plaats op de groote verliezen door het mond- en klauwzeer.

30--40 % sterfte kwam zeer dikwijls voor. 50-60 % niet zelden, terwijl op enkele stallen ;o—100 % van het vee ten gronde ging.

Therapeutische middelen baatten over het algemeen weinig en zoo stond ook

Sluiten